összes címke

Közösségi oldalak - Facebook

2007.07.19. 16:24 gonzotomi

A közösségi oldalak viccesek, néha hasznosak, de jelenleg nem sok értelmük van. Igazából találkozhatunk rajta azonos érdeklődésű emberekkel (nem annyira jellemző de megtörténhet), üzengethetünk barátainkat (remek!) és egy helyre csoportosíthatjuk webes ténykedésünket (fotóink,videóink,blogposztjaink stb). Nekem a legfontosabb épp a központosítás volna, azaz szeretném egy helyen látni a fotóim (flickr), könyvjelzőim (del.icio.us), videóim (youtube) és a barátaim, akiknek ezeket végülis meg is mutatnám. Az ha még a blogom rss-ét is tudom valahogy embedelni csak hab a tortán.Mindezek tudatában ki ne akarna barátaival együtt regisztrálni a legeslegjobb közösségi szájtra? Kell egy ilyen és kész. Az iWiW nem közösségi oldal, csak egy nagy magyar telefonkönyv. Kivehetjük a kalapból (bocs, hogy egyáltalán említettem de muszáj tisztázni). Marad nekünk egy myspace, ami többet árt, mint használ, mivel már rengetegen fenn vannak és nehéz lesz váltani (de muszáj). Vannak új indulóink is, de akikkel érdemes is foglalkozni az talán csak a Facebook, a VIRB és később Socialstream lesz még ilyen. Na de melyik logóját varrassam magamra? Eddig a Facebookot próbáltam ki tüzetesebben (pedig annak van a legbénább logója).Elöljáróban annyit, hogy online bázisként nekem még mindig egy blog tűnik a legjobb választásnak. Mindenki láthatja, a jobb-sávba tökéletesen berendezkedhetünk twitter-től del.icio.us-ig, a dizájn teljesen testreszabható (érdekes, hogy mégsem olyan elterjedt a nyaralós háttérre világoskék betűtipus) és nem sokkal nehezebb, mint mondjuk egy myspace profilt összedobni.Facebookra még akkor regeltem, mikor az egész web az API nyitásuktól volt hangos. Nem igazán fogott meg. Most egy-két barátom miatt újra felnéztem (na persze az is kezdett érdekelni, hogy nyomja majd ez le az übergagyi myspacet) és elég vegyes benyomások jöttek össze durván két hét használat után.

Először is a networkök közti átjárhatatlanság több, mint dühítő. Vagy bekamuzom, hogy New Yorkban lakok (persze az államhatárt akkor sem hagyhatom el) vagy bevállalom, hogy Hungary és akkor közel 3.800 ember profilját böngészhetem. Ez nem csak azért szar, mert messzi emberek személyes dolgaiban turkálni érdekesebb, hanem azért is, mert ha egy igazi ismerőst keresel, aki mondjuk Miami-ban van, nem nézhetsz bele a profiljába. Szerintem ez nem a legjobb döntés, sőt kapják be!

A másik, hogy nem lehet (najó, lehet hogy csak én nem találtam) állandó URL-t adni a profilunknak, ami ugyan nem olyan vészes, de kényelmesebb ha van egy facebook.com/énvagyokaz címem és nem is tart semmiből.

Persze külsőre simán odaveri a myspacet, ami azért elvárható. Nincs akkora szabadság a profilunk alakításakor, ami teljesen korrekt döntés a myspace-es tapasztalatok után. Átlátható, tiszta de az biztos, hogy senki nem fog beleszeretni csak a design miatt.

A widgetek, app-ek nagyrésze csak szórakoztató üzengetős-szavazgatós cucc (a 2000 webapp közül 750 került a "just for fun" kategóriába). Persze vannak azért értelmesebb alkalmazások is, ezekről többnyire több review íródik. Tuti, hogy ez a Facebook fő erőssége, de szerintem egy-két összeválogatott csomagot, vagy recommended listát összedobhatnának, hogy ne legyen ekkora káosz. Integrálhatóságból jeles!

Pár ismerős után már egész pörgős tud lenni a facebookos életünk, hála a sok alkalmazásnak. A myspace-nél jobb, de az említett hiányosságok miatt nem lesz facebook tetkóm. Nekem még mindig a blog marad, de mondjuk a VIRB nagyon ígéretesnek tűnik! Egy-két hét és meglátjuk. Azért szurkolok a google USN (Unified Social Network) projektjének is. Sőt, nem választani mindig a legjobb ;) Socialstream asap!

Szólj hozzá!

Címkék: social networking facebook

i love del.icio.us!

2007.02.28. 08:48 gonzotomi

A következő firefoxból akár ki is vehetnék a Bookmarks/Könyvjelzők menüpontot. A legújabb del.icio.us bookmarks add-onnal ugyanis elértük a maximális használhatóság-kényelem fokot! Egy gombnyomásra tag-ek szerint keresgélni az online(!) szerkeszthető könyvjelzőbázisunkban? Kösssssz yahoo&del.icio.us! :P

del.icio.us
Szintén egy klikkel nyílik a Post-ablak, habár ez nem újdonság azért ez is kapott egy trendibb külsőt! Sweet...

Szólj hozzá!

Címkék: firefox web lifehack delicious add on

Hunter S. Thompson - Brüsszel

2006.12.15. 21:23 gonzotomi

Mai brüsszeli kirándulásomat végre kézzelfogható eredmény koronázta: két Hunter S. Thompson szerzemény, eredeti, angol nyelven. A két könyv együtt került kb 25 euróba, szóval nem is volt olyan vészes. Eredetileg karácsonyi ajándéknak szántam, de nem hiszem hogy meg tudnék válni tőlük... :)
Hunter S. Thompson könyvek

2 komment

Címkék: vásárlás könyv személyes brüsszel

süti beállítások módosítása